- Tämä tapahtuma on menneisyydessä.
Galleria Jäähuone: Suomen kuvakielen lyhin sana
ke 14.7.2021 klo 12:00–su 29.8.2021 klo 18:00
IlmainenTapahtuma navigointi
Galleria Jäähuoneen kesän toisena näyttelynä nähdään Alex Suomen, Ilari Kähösen ja Tatiana Akimenkon yhteisnäyttely ”Suomen kuvakielen lyhin sana”.
Kalliopiirrokset sanallistetaan, kun ei parempaakaan selitystä löydy.
Olemmeko pääsemättömissä; irtiotto sanojen vankeudesta?
Kuvan edessä on mahdotonta olla tyhjänä ajatuksista ja ajattelemisesta. Testaa ja kokeile, jo kaksitoista sekuntia tuottaa ylittämättömän vaikeuden.
Keskikesän helteen keskellä riippakoivun vihreänraskaat lehdet niiaavat silmiesi edessä.
Ja toisaalla: taivaalla poutapilvien alla haarapääskyt livertelevät ilmaplanktonin perässä sitä pikkusuihinsa ahmien.
Miten käy kuvakielen lyhyimmälle sanalle tänään, tässä ja nyt? Se osoittaa vahvuutensa: Se on kuin sormi, joka osoittaa kuuta.Tai ääni, jonka yhden käden läpsähdys aiheuttaa.
Metsän hiljaisuus, kun korva on kadonnut.
Alex Suomen työskentely on havaintoon pohjautuvaa muovailua ja pronssiveistosten valamista. Mallimuovailun lisäksi teosten luomiseen vaikuttaa vahvasti halu tulkita surrealistista ja psykedeelistä kokemusta. ”Shamaanin kyky liikkua erilaisten maailmojen välillä ja nähdä asioita jotka ovat piilossa
toisenlaisessa tietoisuudessa kiehtoo minua”. Pronssi materiaalina tukee veistosten sanomaa.
Ilari Kähönen on keksinyt ja kehittänyt uuden piirrosmenetelmän nimeltään hierspiirros/hierspiirtäminen. Sen ajatukselliset kumppanit löytyvät yli tuhatvuotisesta japanilaisesta puupiirrostraditiosta. Kähösen mukaan ”hierspiirrosprosessi on työläs, aikaavievä ja ”suomalais”zeniläinen. Tämä ajassakihnurointi tekee siitä aivan erityisen työskentelymetodin”.
Tatiana Akimenkon taide perustuu eri ilmiöiden ja ihmisten välisten suhteiden tulkitsemiseen merkkien ja symbolien kautta. Hän käyttää teoksiensa valmistamiseen puuta, keramiikkaa ja metallia. Usein yhdistelemällä kahta tai useampaa eri materiaalia. Aiheet kuten shakki tai labyrintti ovat olleet Tatianan teoksissa teemoina symboloimassa ihmisten välisiä suhteita. Luonnonvoimia kuvaavana teemana on usein Aurinko. Valon ja pimeyden välinen raja siirtyy pohjoisessa vuodenaikojen mukaan. Tällä ilmiöllä on vahva vaikutus Tatianan teoksiin.
Näyttely on avoinna kahvilan aukioloaikojen mukaan KE-SU klo 12-18 elokuun 8. pvä saakka. Sen jälkeen elokuun viikonloput LA-SU klo 12-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.